27mhz.se

En unik hobby
Aktuellt datum och tid: lör 26 jul 2014, 17:10

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]




Ny tråd Svara på tråd  [ 20 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: mån 29 okt 2012, 08:34 
Offline
Hörs dygnet runt
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 11 dec 2010, 16:40
Inlägg: 264
Ort: dala
Har sökt och sökt på internet efter info på vilka portar man sjusterar SSB power AM/FM.
Kan ej driva de slutsteg ja har. Den är uppskruvad och ja vill ha ner effekten till 4w på allt.
:(

Skulle vara snällt om de fanns en vänlig själ där ute som vet va dessa portar heter.

_________________
Station: Putte / 21-PNP-255
USB K24 = 27.235Mhz
AM K20 = 27.205Mhz

Pribol 3


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: tis 30 okt 2012, 12:49 
Offline
Hörs dygnet runt
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 11 dec 2010, 16:40
Inlägg: 264
Ort: dala
ingen ? :cry: :skamsen:

_________________
Station: Putte / 21-PNP-255
USB K24 = 27.235Mhz
AM K20 = 27.205Mhz

Pribol 3


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: tis 30 okt 2012, 13:13 
Offline
Radioaktiv
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 07 apr 2007, 15:00
Inlägg: 1886
Ort: Skutskär Norra Upplandia
Tjena
För att justera effekten på am/fm så sitter det en så kallad reostat på chassit.
Jag bifogar en bild vart den sitter i radion.Bilden som syns är från en Lafayette 140 SSB
den har likadant kort som din kraco fast kortet sitter åt en annat håll.

Har för mig att RV 2 potten är förr SSB,inte säker riktigt var så länge man höll på men den sån radio.
Här har du schema till kracon http://www.cbtricks.com/radios/lafayett ... 40_sch.pdf

Jag skickar även en service manual.Den finns på bilden upp i vänstra hörnet..Lycka till vargen :)
Klicka en gång till på den bifogade bilden så blir den större :beer:


Bilagor:
KRACO 2555AM_FM_SSB.pdf [1.43 MiB]
Nerladdad 25 gånger
Kraco.jpg
Kraco.jpg [ 190.38 KiB | Visad 513 gånger ]

_________________
Det var bättre förr
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: tis 30 okt 2012, 13:22 
Offline
Hörs dygnet runt
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 11 dec 2010, 16:40
Inlägg: 264
Ort: dala
Tackar ska titta i radion. :) Och se om jag kan få till det :beer:

_________________
Station: Putte / 21-PNP-255
USB K24 = 27.235Mhz
AM K20 = 27.205Mhz

Pribol 3


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: tis 30 okt 2012, 13:59 
Offline
Radioaktiv
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 28 mar 2007, 22:58
Inlägg: 1149
Ort: Rö / Rimbo
dxswe skrev:
Tjena
För att justera effekten på am/fm så sitter det en så kallad reostat på chassit.
Jag bifogar en bild vart den sitter i radion.Bilden som syns är från en Lafayette 140 SSB
den har likadant kort som din kraco fast kortet sitter åt en annat håll.

Har för mig att RV 2 potten är förr SSB,inte säker riktigt var så länge man höll på men den sån radio.
Här har du schema till kracon http://www.cbtricks.com/radios/lafayett ... 40_sch.pdf

Jag skickar även en service manual.Den finns på bilden upp i vänstra hörnet..Lycka till vargen :)
Klicka en gång till på den bifogade bilden så blir den större :beer:


Nu är det många år sedan jag hade en Kraco 2555 men är inte reostaten du pekar på inställningen av spänningen ut från nätagget?
Borde finnas en pott på kortet i närheten av slutsteget för AM power och en för SSB

_________________
Pristo 181 Ch 20FM. FOX 83 Ch 24 27.235 USB
156.0000, 444.8250


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: tis 30 okt 2012, 14:29 
Offline
Hörs dygnet runt
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 11 dec 2010, 16:40
Inlägg: 264
Ort: dala
oj nu vart ja osäker. Tänk om ja bränner radion om ja nu skruvar på reostaten? vilket håll ska ja då skruva för att inte mata in för mycket volt i radion? Eller är de bara för AM/FM watten?

_________________
Station: Putte / 21-PNP-255
USB K24 = 27.235Mhz
AM K20 = 27.205Mhz

Pribol 3


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: tis 30 okt 2012, 14:43 
Offline
Radioaktiv
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons 28 mar 2007, 22:58
Inlägg: 1149
Ort: Rö / Rimbo
freakboy86 skrev:
oj nu vart ja osäker. Tänk om ja bränner radion om ja nu skruvar på reostaten? vilket håll ska ja då skruva för att inte mata in för mycket volt i radion? Eller är de bara för AM/FM watten?


Går radion bra och du är osäker så är det bättre att låta bli än att förstöra en fin radio. Alignment manual finns med i bruksen: http://www.rigpix.com/cbfreeband/kraco_2555fm_manual.pdf

_________________
Pristo 181 Ch 20FM. FOX 83 Ch 24 27.235 USB
156.0000, 444.8250


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: tis 30 okt 2012, 15:33 
Offline
Radioaktiv
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 07 apr 2007, 15:00
Inlägg: 1886
Ort: Skutskär Norra Upplandia
Rv 1 på det lilla kretskortet är justering av dc volten till radion.
Enligt service manualen ska den vara på 13,2 Volt.
Reostaten är för watt justering av am/fm det är jag 99,9% säker på :yes:

_________________
Det var bättre förr


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: tis 30 okt 2012, 15:53 
Offline
Radioaktiv
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 07 apr 2007, 15:00
Inlägg: 1886
Ort: Skutskär Norra Upplandia
Här i texten är det bekräftat att reostaten är am justering för uteffkten.
http://home.ptd.net/~n3cvj/telsatssb140.htm

Från sidan "AM power was adjustable via a 5 watt rheostat" :kaffe:


Bilagor:
Kraco.JPG
Kraco.JPG [ 62.89 KiB | Visad 451 gånger ]

_________________
Det var bättre förr
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: tis 30 okt 2012, 18:14 
Offline
Administratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 17 jun 2007, 00:26
Inlägg: 6517
Ort: B-torp
dxswe skrev:
Rv 1 på det lilla kretskortet är justering av dc volten till radion.
Enligt service manualen ska den vara på 13,2 Volt.


Nätdelen i dessa radios är dimensionerad ngt i underkant. Den ström radion kräver räcker nästan till fullt ut. Ett tips är därför att justera ner den ngt till kanske 13,0 Volt istället för de 14 Volt tidigare klåpare har skruvat upp den... i tron då att de har "trimmat" radion... i själva verket blir det tvärtom. Modulationen låter klen & lamporna går lätt sönder.
På 13 Volt prick låter radion snyggt o man slipper hel ljuset i lamporna.

_________________
27235 kHz


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: tis 30 okt 2012, 20:19 
Reostaten är inte för uteffekten egentligen. Den är för balansen. Alltså att kurvan ovanför ska bli lika stor som under. Visserligen sjunker effekten när man drar ned, men man får väldigt liten kurva under och stor ovanför. Alltså blir signalen väldigt osymmetrisk vilket inte är bra.


Upp
  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: tis 30 okt 2012, 22:10 
Offline
Radioaktiv
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 07 apr 2007, 15:00
Inlägg: 1886
Ort: Skutskär Norra Upplandia
Vilken trimpott är den egentliga justering av effekten för am/fm :?:
Jag hittar då ingen annan :!: :!:
De flesta trimpottar på moderkortet heter RV.
Men i Kraco 2555 service manual, står det VR9 av justering av uteffekten.
Och den hittar inte jag på moderkortet bara RV9.


Bilagor:
Kraco am effekt justering.jpg
Kraco am effekt justering.jpg [ 22.58 KiB | Visad 374 gånger ]

_________________
Det var bättre förr
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: tis 30 okt 2012, 23:37 
Offline
Administratör
Användarvisningsbild

Blev medlem: sön 17 jun 2007, 00:26
Inlägg: 6517
Ort: B-torp
Jag har aldrig sett ngn pot "för" effekten på dom. Däremot har det hänt att jag snedställt slutsteget för att få det att lämna lite mindre. Det där är dock inga pottar utan trimkärnor.

_________________
27235 kHz


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: ons 31 okt 2012, 01:44 
Offline
Radioaktiv
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör 07 apr 2007, 15:00
Inlägg: 1886
Ort: Skutskär Norra Upplandia
Jag brukar justera effekten av am/fm med reostaten och det fungerar alldeles utmärkt.
Det är voltstyrkan till sluttrissan som ändras vid justering.Konstig lösning tycker jag.
Har varit och grottat i många gamla burkar och bara kracon som jag sett har den lösningen. :?

_________________
Det var bättre förr


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hjälp med Kraco 2555fm
InläggPostat: ons 31 okt 2012, 02:14 
Grejen är att man vill ha colektorspänningen till ca 6V utan modulering på AM. Sedan när man modulerar så kommer spänningen svinga i från nästan 0 till max. Det är alltså högnivåmudulerng att låta colektorspänningen på driv och sluttrissa att variera med modulationen. Sänker man spänningen så blir bärvågseffekten lägre, men modulationen osymmetrisk.


Vanligt på många apparater utan reostaten är att man låter en darlingtontrissa styra spänningen till trissorna. På schemat ofta nära där spänningen kommer in och styrs även av modulatorn..


Upp
  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 20 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  

Drivs av phpBB